Игри за развиване на емоционалната интелигентност при децата Напиши коментар

В съвременното забързано ежедневие сме прекалено уморени и заети, за да играем с децата си. Въпреки това, физическата игра е най-добрият начин да се свържем с тях и да им помогнем да обработят своите емоции.

Защо е така?

Децата използват игрите, за да преодолеят емоционалните си проблеми и да възстановят вътрешното си равновесие. Те разиграват ситуации, в които са майки или татковци, лекари или продавачи, полицаи или пожарникари. В своето въображение те са в ролята на възрастния, знаещия и силния, което им помага да компенсират чувството на зависимост и безпомощност, което изпитват в ежедневието.

Физическите игри, като боричкане, стимулират отделянето на ендорфин и окситоцин – хормоните на щастието, които ни карат да се чувстваме добре. Ето защо тези игри правят децата щастливи и спомагат за сближаването. Дори кратките, няколкоминутни игри могат да бъдат полезни и за родителите, като помагат за намаляване на стреса и напрежението.

Ето няколко примера и идеи за игри:

  • Бой с възглавници. Децата трябва да имат безопасна възможност да изразят гнева си към родителите. Позволете на детето да ви „победи“, като го оставите да ви събори, докато не поиска да се постараете повече.
  • Игра на гоненица. Малките деца, особено тези между 3 и 5 години, обичат да бъдат преследвани, но да знаят, че винаги ще ги намерите. Тази игра ги успокоява и им показва, че винаги сте до тях.
  • Игра за деца със страхове. Позволете на детето да ви изплаши и се престорете на ужасени. Така детето ще се освободи от собствените си страхове чрез смях.
  • Игра за лидерство и мотивация. Децата имат нужда да се чувстват силни и да експериментират с неподчинението. Започнете играта, като кажете: „Не можеш да ме бутнеш“ или „О, не, не го прави“, след което му дайте възможност да ви командва.
  • Игра за справяне с трудности. Разиграйте трудни ситуации с помощта на плюшени играчки или кукли. Това ще помогне на детето да почувства, че има контрол над емоциите си и ще го направи по-силно в реалния живот.

Игрите са изключително мощен инструмент за развиване на емоционалната интелигентност при малките деца. Те не само предоставят забавление и физическа активност, но и помагат на децата да изразят и преодолеят своите емоционални предизвикателства. Чрез боевете с възглавници, гоненицата, игрите за лидерство и справяне с трудности, децата се учат да разбират и управляват своите емоции, да се чувстват по-уверени и сигурни в себе си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0